Saturday, 20 August 2011

Makanan Tradisional Malaysia

Negara Malaysia kaya dengan makanan. Keadaan ini berlaku disebabkan Malaysia terdapat pelbagai kaum. Kaum-kaum mempunyai makanan tradisional masing-masing. Misalnya kaum Melayu terdapat nasi lemak,asam pedas, pulut panggang dan baulu; manakala kaum Cina terdapat dim sum, nasi ayam, kuih tahun baru dan tauhu sumbat. Kaum India terdapat thosai, muruku, dan dhal; manakala kaum Iban terdapat pansoh,kasam, dan penganan. Kaum Kadazan terdapat hinava dan bosou. Pelbagai makanan yang sedap dapat kita rasai di Malaysia. Kita berasa bangga sebagai anak Malaysia. Malaysia Boleh!!!

KAUM MELAYU

Nasi Lamak

Asam Pedas

Pulut Panggang

Baulu


KAUM CINA


Dim Sum


Kuih Tahun Baru


Nasi Ayam


Tauhu Sumbat


KAUM INDIA

Thosai


Muruku


Dhal


KAUM IBAN


Pansoh


Kasam


Penganan


KAUM KADAZAN


Hinava


Bosou

0 comments:

:a: :b: :c: :d: :e: :f: :g: :h: :i: :j: :k: :l: :m: :n:

Post a Comment